Sfaturi pentru cei ce sufera de alergii la polen

Primavara – revenirea la viata a naturii. Pentru unii este un spectacol fascinant, dar pentru altii poate fi un cosmar. Începutul sezonului polenului aduce problemele alergiilor la unul din zece locuitori ai Europei Centrale. Numarul lor creste, dar nu trebuie sa fe asa! Câteva sfaturi pot aduce usurare pentru alergici în perioada critica, lasându-i sa se bucure din nou de viata.

În perioada critica, alergicii se vor izola instinctiv într-o încapere mai mult sau mai putin etansa pentru a se proteja cât mai mult posibil de contactul cu polenul. E normal. Prima prioritate la o alergie este de a o feri de contactul cu alergenul. Asta e mai usor de spus decât de facut, deoarece polenul este transportat de vânt si curenti aproape oriunde. Dar alergicii nu trebuie sa renunte. Orice reducere a cantitatii de polen cu care intra în contact, reduce severitatea reactiei alergice. De aici rezulta îmbunatatiri substantiale în calitatea vietii lor.

Lasati oamenii sa vina la voi
În perioada critica, petreceti mai mult timp acasa sau la birou, si mai putin calatorind. Asta nu este tot timpul posibil, dar, de cele mai multe ori, este doar o chestiune de organizare. În aceasta perioada, în loc sa va deplasati dvs., invitati colegii acasa. Pentru urmatoarea întâlnire de afaceri, nu va urcati în masina – ci ar trebui sa va invitati partenerii de afaceri la birou sau în sala de conferinte a companiei.

Lasati pe altii sa conduca
În perioadele acute, condusul pune probleme mari alergicilor datorita acceselor de stranut si a ochilor înlacrimati. Asa ca, de câte ori este posibil, stati pe locul pasagerului. Daca trebuie sa conduceti, asigurati-va ca geamurile sunt închise. De asemenea, asigurati-va ca exista un filtru de polen în sistemul de aerisire/aer conditionat al masinii. Interesati-va la producatorul masinii. Daca acest filtru nu este standard pe masina dvs., merita sa intalati unul.

Fiecare nor este binevenit
Alergicii ofteaza usurati de fiecare data când ploua. Minune: dupa o ploaie scurta, aerul practic nu mai contine polen. E o perioada ideala pentru aerisire sau pentru o plimbare. Dar atentie. La scurt timp dupa ce începe ploaia, nivelul de polen din aer creste temporar, datorita faptului ca este adus polen din straturile superioare ale atmosferei. Dureaza cam jumatate de ora pâna este curatat si aerul de la nivelul solului.

Cine se trezeste mai târziu, câstiga
Dimineata este cel mai ridicat nivel de polen în aer. Asa ca cel mai bine ar fi sa aerisiti încaperile cât mai târziu posibil, de preferat seara. Dar, în functie de zona în care locuiti, pot fi nivele ridicate de polen în aer si dupa-amiaza sau chiar seara.

Purificati aerul!
Purificatoarele de aer dotate cu tehnologii de ultima ora permit ca aerul din casele si birourile noastre sa contina cel mai scazut nivel posibil de polen. Sistemele moderne pot avea o contributie majora la reducerea simptomelor alergiilor.

Transformati dormitorul într-o „zona curata”
În dormitor ne petrecem cam o treime din viata. De aceasta, este chiar mai important sa îl facem o zona sigura, fara polen. Din cauza ca polenul adera la îmbracaminte, ar trebui sa va dezbracati în afara dormitorului. De asemenea ajuta sa faceti un dus si sa va spalati parul sau sa îl pieptanati cu atentie înainte de a va baga în pat.

Uscati rufele în interior
În sezonul în care apare polenul, nu uscati rufele afara. Uscati-le în interior, de preferat în fata unei ferestre însorite, unde se pot usca fara riscul de a se contamina cu polen. Daca nu este posibil, considerati folosirea unui uscator.

Evitati fumul de tigara
Substantele nocive existente în aer irita sistemul respirator si agraveaza orice alergie. De aceea, alergicii trebuie sa evite cu orice pret fumul de tigara, cât si anumite cosmetice ca si fixativul si deodorantele. Daca nu este posibil, ar trebui utilizat un purificator de aer de înalta performanta.

Ochelari nu lentile de contact
Adeseori alergiile provocate de polen cauzeaza iritari ale ochilor. De aceea, ar trebuie evitate lentilele de contact în perioada de aparitie a polenului. Când apar mâncarimi sau roseata, trebuie trecut la ochelari imediat. Un beneficiu suplimentar al ochelarilor este ca lentilele lor tin departe de ochi o parte din polen.

Luati o vacanta de la alergie
De ce nu va planificati concediul sa coincida cu cea mai rea perioada pentru alergia dvs.? Mergeti într-un loc unde sezonul polenului „dumneavoastra” a trecut deja. Sau mergeti în nord, sau la munte, în orice loc sezonul nu a inceput înca. Relaxati-va la munte sau într-o croaziera. Sau mergeti într-un loc unde plantele nu sunt ca cele din zona dvs.

Distribuie

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *