Aerul este însetat

Pe lânga temperatura si puritatea aerului, al treilea factor important în mentinerea unui climat ideal în încapere este continutul de umezeala al aerului. În timp ce pericolul umiditatii excesive la latitudinile noastre este relativ scazut, adeseori, în timpul iernii, când încaperile sunt încalzite, aerul este excesiv de uscat. Consecintele aerului uscat sunt grave.

Deschiderea ferestrelor nu ajuta evitarea aerului uscat în timpul sezonului rece. În loc de asta, este necesar adaugarea activa de umezeala în aer, pentru ca, la fel ca si oamenii, aerul poate fi însetat. Arta consta în adaugarea a exact atâta apa cât este necesara pentru atingerea nivelului optim de umiditate. Daca nu este adaugata umiditate în mod artificial în aer, acesta va încerca sa îsi astâmpare setea extragând umezeala din pielea noastra, mucoase, plante, mobila de lemn, etc. Nivelul de umezeala din aer se poate masura utilizând un instrument numit higrometru. (higro = apa). Valoarea data de un higrometru este numita „umiditate relativa a aerului”.

Medicii specialisti recomanda o umiditate relativa a aerului între 40 si 60%. La acest nivel, simturile noastre ne spun ca aerul din încapere are o umiditate ideala. Asa este ideal pentru sanatatea noastra, pentru animalele si plantele din încapere, mobila, instrumente si multe altele.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *