Alergiile la polen (Febra de fân)

Alergiile la polen (Febra de fân): complet neîntelese

Stiati ca termenul „febra de fân” este bazat pe o neîntelegere a sistemului imunitar uman, ca febra de fân nu are neaparat legatura cu fânul, si ca febra de fân este de asemenea legata de micsorarea familiilor?

Medicii specialisti definesc febra de fân ca si „o alergie care este dependenta de anotimp si care este cauzata de polen”. Cu toate acestea cuvântul „alergie” provine din cuvintele grecesti „ergon” (a face) si „allos” (diferit). Termenul a fost inventat de medicul vienez de copii Clemens Von Pirquet. El a observat ca pacientii tratati cu un vaccin împotriva difteriei obtinut de la cai prezinta simptome ale unei boli care nu avea nici o legatura cu difteria. Corpul pacientului a „facut ceva diferit” – a prezentat o reactie alergica.

Decizii gresite
Cu febra de fân se întâmpla ceva similar: în mod curios, sistemul imunitar al alergicului se apara împotriva polenului, care, în teorie, nu este periculos si nu este daunator pentru majoritatea oamenilor. În esenta, sistemul imunitar ia o decizie gresita. Crede ca este amenintat si lupta împotriva polenului cu toate resursele disponibile.

Polenul a preluat conducerea
Fiecare al cincilea locuitor din Europa Centrala sufera de alergii. Printre ele sunt febra de fân, eczemele si astmul. De departe cea mai importanta cauza a alergiilor este polenul cu 50%, urmat de parul animal cu 25% din cazuri. Asta înseamna ca fiecare al zecelea locuitor din Europa Centrala sufera de febra de fân.

Fânul si febra de fân
Fânul are putin sau nimic de a face cu febra de fân. Din contra, studii efectuate în Germania, Austria si Elvetia au aratat ca copiii care cresc la ferme, în preajma fânului, sufera de febra fânului de 2 ori mai putin decât copii din celelalte zone rurale.

Familii mari si fericite
În Germania s-a mai facut o descoperire interesanta. Înainte de reunificare, mai putini copii din RDG aveau febra de fân comparativ cu copiii din Germania vestica. Aceasta diferenta nu mai este vizibila astazi. Expertii explica acest fenomen prin faptul ca în est, copiii mici erau crescuti în crese, unde sistemul imunitar era atât de ocupat sa lupte cu infectiile încât ignora alte substante care ar fi putut provoca alergii. Acest refuz de a reactiona la potentialii alergeni s-a transmis si la organismul adult. O ipoteza similara este oferita si în cazul copiilor din familii numeroase. Datorita concentrarii de infectii, ei sufera mai putin frecvent de alergii decât copiii din familii mici.

Copiii nascuti toamna sunt norocosi
La cine apare febra de fân? Odata cu mediul, care joaca un rol decisiv în primii ani, ereditatea este al doilea factor important. Riscul de a avea febra de fân creste de pâna la 8 ori când ambii parinti prezinta reactii alergice. Este interesant faptul ca si data nasterii se poate dovedi importanta în aparitia febrei de fân. Conform cercetarilor, copiii nascuti primavara prezinta un risc mai mare de dezvoltare a unei alergii decât cei nascuti toamna. În plus, copiii adeseori dezvolta alergii la polenul plantelor care sunt înflorite în perioada în care se nasc.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *